Amaranto: principios y experiencias para su cultivo en Chile

61 Amaranto: Principios y experiencias para su cultivo en Chile Edición. FAO, Oficina Región para América Latina y el Caribe, Santiago, Chile. 18. Alejandre, G., Valdés, C. García, J. 2012. Selección y adaptaciónde variedades criollas de amaranto ( Amaranthus cruentus L.) en el Noreste de México. In: Amaranto: Ciencia y Tecnología. Capítulo XVII. Espitia, Ed. Pag: 257-265. 19. Sánchez, M. 1980. Potencialidad Agroindustrial del Amaranto. Centro de Estudios Económicos y Sociales del Tercer Mundo. México, D.F. 238 p. 20. Bojórquez, E., Velarde, A., De León, A., Jiménez, H., Pérez, J., Herrera, Espitia, E., de la Rosa, A. 2018. Morphological, proximal composition, and bioactive compounds characterization of wild and cultivated amaranth ( Amaranthus spp. ) species. Journal of Cereal Science, 83:222-228. 21. Carmona, W. and Orsini, G. 2010. Synopsis of subgenus Amaranthus ( Amaranthus, Amaranthaceae) in Venezuela. Acta Botánica Venezuelica, 33(2): 329-356. 22. Arendt, E. and Zannini, E. 2013. Amaranth. In: Cereal grains for the food and beverage industries. Food Science, Technology and Nutrition: 439-473. https://doi. org/10.1533/9780857098924.439 23. Martínez, M., Rivas, M., Vera, P., Bernal, R., Luna, S., Rosas, F. 2019. The phenological growth stages of different amaranth species grown in restricted spaces based in BBCH code. South African Journal of Botany, 124:436- 443 24. Satorre, E., Benech, R., Slafer, G., De la Fuente, E., Miralles, D., Otegui, M. 2003. Producción de granos: Bases funcionales para su manejo. Buenos Aires, Argentina: Editorial Facultad de Agronomía Universidad de Buenos Aires. 767p. 25. Gimplinger D. and Kaul, H. 2009. Calibration and validation of the crop growth model LINTUL for grain amaranth ( Amaranthus sp. ). Journal of Applied Botany and Food Quality, 82(2): 183-192. 26. Grubben, G. and Denton, O. 2004. Plant resources of tropical Africa, volume 2: Vegetables. Wageningen, Netherlands: PROTA Foundation. 668p. 27. Sawhney, S., Kohli, R., Sawhney, N. 1980. Photoperiodic studies on Amaranthus . Indian Journal of Plant Physiology, 23(2): 103-111. 28. Satorre, E. 1999. Plant density as modifiers of growth and yield. In: E.H. Sattore and G.S. Slafer, editors, Wheat: Ecology and physiology of yield determination. Food Products Press, New York. p. 141–159. 29. Ramírez, M., Carballo, A., Santacruz, A., Conde, V., Espitia, E., González, F. 2010. Distinción, homogeneidad y distribución mediante caracterización morfológica en variedades de amaranto. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 1(3): 335-349. 30. Rastogi, A., and Shukla, S. 2013. Amaranth: A new millennium crop of nutraceutical values. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53:109–125. 31. Cechin, I., Prado, L., Teófilo, E., Corrêa, S., Pereira, F., de Souza, R., Ligia, A., Saldanha, L. 2022. Physiological responses of Amaranthus cruentus L. to drought stress under sufficient- and deficient-nitrogen conditions. PLoS ONE 17(7): e0270849. 32. Mu, X. and Chen, Y. 2021. The physiological response of photosynthesis to nitrogen deficiency. Plant Physiology and Biochemistry, 158, 76-82. 33. Bassi D., Menossi, M., Mattiello, L. 2018. Nitrogen supply influences photosynthesis establishment along the sugarcane leaf. Scientific Reports, 8(1):1-13. 34. Espitia, E., Escobedo, D., Aguilar, M., Barrales, A. 2015. El amaranto una opción

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3MTg=