20 años promoviendo el consumo de frutas y verduras. Programa 5 al día en Chile

20 años Programa 5 al Día en Chile / CAPÍTULO 1 23 / REFERENCIAS BIBLIOGRÁFICAS 1. Popkin, B. The nutrition transition in the developing world. Development Policy Review 2003; 21: 581-597. 2. NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) (2017) Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128.9 million children, adolescents, and adults. Lancet 2017; 390:2627-2654. 3. GBD 2017 Risk Factor Collaborators. Global, regional, and national comparative risk assessment of 84 behavioral, environmental and occupational, and metabolic risks or clusters of risks for 195 countries and territories, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017 . Lancet 2018; 392: 1923–94. 4. Simmonds, M., Llewellyn, A., Owen, C.G., Woolacott, N. Predicting adult obesity from childhood obesity: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2016;17: 95–107. 5. Hales, C.M., Carroll, M.D., Fryar, C.D., Ogden, C.L. Prevalence of obesity among adults and youth: United States, 2015-2016. NCHS Data Brief. 2017; (288):1-8. 6. Junta Nacional de Auxilio Escolar y Becas (JUNAEB). Ministerio de Educación. Informe Mapa Nutricional 2021. Lira, M. Disponible en: https://www.junaeb.cl/ wp-content/uploads/2022/10/INFORME-MAPA- NUTRICIONAL-2021_FINAL.pdf 7. Obesity Collaborator. (2015) Health effects of overweight and obesity in 195 countries over 25 years. NEJM 2017; 377: 13–27. 8. GBD 2019 Diseases and Injuries Collaborators. Global burden of 369 diseases and injuries in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2019. The Lancet 2020; 396:1204-1222. 9. Younossi, Z., Anstee, Q.M., Marietti, M., Hardy, T., Henry, L., Eslam, M. et al. Global burden of NAFLD and NASH: trends, predictions, risk factors and prevention. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2018; 15: 11-20. 10. Dagenais, G.R., Leong, D.P., Rangarajan, S. et al. Variation in common diseases, hospital admissions, and deaths in middle-aged adults in 21 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet 2020, 395: 785-794. 11. Cancer Research UK. Cancer in the UK 2019. Disponible en: https://www.cancerresearchuk.org/ sites/default/files/state_of_the_nation_april_2019.pdf 12. Cancer Research UK: When could overweight and obesity overtake smoking as the biggest cause of cancer in the UK? London: CRUK, September 2018. 13. Roth, G.A., Nguyen, G., Forouzanfar, M.H., Mokdad, A.H., Naghavi, M., Murray, CJ. Estimates of global and regional premature cardiovascular mortality in 2025. Circulation 2015; 132: 1270–82. 14. Swinburn, B.A., Sacks, G., Hall, K.D., McPherson, K., Finegood, D.T., Moodie, M.L. et al. The global obesity pandemic: shaped by global drivers and local environments. Lancet 2011; 378: 804–14. 15. Organización Mundial de la Salud. Obesity and overweight. Disponible en: https:// www.who.int/news- room/ fact-sheets/detail/obesity-and-overweight 16. FAO. América Latina y el Caribe. 2016. Panorama de la seguridad alimentaria y nutricional. Sistemas alimentarios sostenibles para poner fin al hambre y la malnutrición. Publicado por la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura y la Organización Panamericana de la Salud, Santiago, 2017. 17. Vio, F. De la desnutrición a la obesidad infantil. ¿Un camino sin retorno? Editorial Universitaria S.A. Estudios. Primera Edición 2022. 18. Ministerio de Salud, Gobierno de Chile. Subsecretaría de Salud Pública, División de Políticas Públicas Saludables y Promoción, Departamento de Nutrición y Alimentos. Vigilancia del estado nutricional de la población bajo control y de la lactancia materna en el sistema público de salud de Chile. Diciembre 2019. Primera edición: agosto de 2021. 19. Mapa Nutricional de JUNAEB 2020. Disponible en: https://www.sochob.cl/web1/ wp-content/uploads/2021/03/Mapa-Nutricional- JUNAEB-2020-1.pdf 20. Vio, F., Kain, J. Descripción de la progresión de la obesidad y enfermedades relacionadas en Chile. Rev Med Chile 2019; 147:1159-1165. 21. Simmonds, M., Llewellyn, A., Owen, C.G., Woolacott, N. Predicting adult obesity from childhood obesity: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev 2016; 17: 95-107. 22. MINSAL, Anuario Consultas y Hospitalizaciones. Departamento de Estadísticas e Información de Salud, DEIS Ministerio de Salud. Disponible en: http://www. deis.cl/wp-content/uploads/2015/04/IBS-2014.pdf 23. Cediel, G., Reyes, M., da Costa Louzada, M.L., Martínez Steele, E., Monteiro, C.A., Corvalán, C. et al. Ultra- processed foods and added sugars in the Chilean diet (2010) . Public Health Nutr 2018; 21: 125-33. 24. Olivares, S., Zacarías, I., González, C.G. Motivaciones y barreras de los niños chilenos; amenazas y oportunidades para la implementación de las Guías Alimentarias Chilenas del 2013. Nutr Hosp 2014; 30: 260-6. 25. OMS. Obesidad y sobrepeso, 16 de febrero de 2018. Disponible en: http://www.who.int/es/news-room/ fact-sheets/detail/obesity-and-overweight 26. WHO. Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. Disponible en: https://www.who.int/ dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/ 27. Hawkes, C., Smith, T.G., Jewell, J., Wardle, J., Hammond, R.A., Sharon, F. et al. Smart food policies for obesity prevention. Lancet 2015, 385: 2410-21.

RkJQdWJsaXNoZXIy Mzc3MTg=